Oostvoornse Meer 2023 - 2024

Started by Franky Boy, December 01, 2023, 00:04:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Gert

Ok, dan zal het binnenkort wel opgelost zijn.

Franky Boy

#51
De laatste paar weken vrij veel online meldingen van vangsten in het Oostvoornse Meer.
Ook een paar mensen die nul vangsten op een dag melden en dat is goed, want ook dat is belangrijk om te weten dat niet iedere visdag succesvol is. Soms meldt zo iemand een of twee dagen later wel een of meer gevangen forellen. De aanhouder wint!
De aantallen bruine forellen en regenboogforellen ontlopen elkaar niet veel en dat was te verwachten aangezien de in maart en april uitgezette hoeveelheden ongeveer even groot waren.
Als proef werd er toen ook een kleine hoeveelheid bronforellen uitgezet en ook daar zijn er de afgelopen weken een paar van gevangen. Mooie vissen in paaikleuren!
Er worden gelukkig ook weer haringen gemeld. Er zijn nog maar heel weinig meldingen van botten. Die lijken zich maar heel langzaam van de rampen van 2022 te herstellen...
Hier een filmpje op Facebook van Jack Verschoor die gisteren twee mooie regenbogen ving en een wat kleinere bronforel (Bachsaibling oftewel American Brook Trout). Hier toont hij een mooie zestiger regenboogforel in topconditie.
Meestal zijn filmpjes op Facebook wel te bekijken door mensen die daar niet zijn ingelogd.

Filmpje op Facebook

Franky Boy

Let op:
Morgen (vrijdag 1 november) begint de gesloten tijd op het Oostvoornse Meer!
De visserij is dan de gehele maand november gesloten.
Op 1 december kan er weer worden gevist.
Dan kunnen onder andere deze prachtige meerforellen ('Ferox-forellen') weer worden gevangen.
Even voor de volledigheid: Natuurlijk alleen met kunstaas met één enkele weerhaakloze haak of één enkele kunstvlieg voorzien van één enkele weerhaakloze haak.
Drietandige haken ('dreggen') zijn dus niet toegestaan.

Een prachtige 'ferox' met een bizar mooie tekening:

Stippen4.jpg

Franky Boy

De mooiste forellen van Nederland zwemmen in het Oostvoornse Meer
Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik bovenstaande opmerking vaak te horen krijg van regelmatige vissers (èn vangers) in het Oostvoornse Meer. En dat compliment, hoor ik graag! �
"Je moet ver reizen om zulke mooie forellen te kunnen vangen", hoor ik dan ook. En voor sommige bruine forellen, zou je inderdaad naar Denemarken of zelfs helemaal naar Patagonië moeten afreizen om vissen met een overeenkomstig uiterlijk te vangen.
"Stond je weer in de Skeena?", grap ik soms tegen een vliegvisser die mij weer eens een prachtige foto van een grote regenboogforel laat zien.
Voor de twijfelaars heb ik een fotocollage van enkele in dit jaar (2024) gevangen forellen gemaakt. Bijna allemaal hebben ze meer dan 6 maanden na de uitzetting in het Oostvoornse Meer rondgezwommen alvorens ze gevangen werden en een aantal zelfs bijna twee jaar. Als we in 2022 niet een paar rampen hadden gehad, hadden er nog veel oudere forellen in het Oostvoornse Meer gezwommen...
De nieuwe bruine forellen die twee weken geleden werden uitgezet, heb ik nog niet in dit overzicht meegenomen, want die moeten eerst nog mooier op kleur komen.
Dat is niet het geval met de mooie bronforellen ('Saiblingen') die al in maart van dit jaar werden uitgezet.
Van die bronforellen wordt nog een extra hoeveelheid in de gesloten tijd uitgezet. Ben benieuwd hoe die er in december uitzien.
Die bronforellen zijn echte 'koudwatervissen' die het deze winter goed moeten doen.
Om de forellen op de foto's goed te bekijken, moet je de collages aanklikken en eventueel nog op de foto's van de forellen 'inzoomen'.
Veel kijkplezier!

Vangsten van forellen en andere vissen online melden kan weer na 30 november op:
https://app.clubcollect.com/forms/nl/sportvisserij-zwn/vangstregistratie-oostvoornse-meer

Scherm­afbeelding 2024-11-04 om 21.38.30.png
Scherm­afbeelding 2024-11-04 om 21.38.46.png

gijsie20

Dat zijn inderdaad echt prachtige vissen Franklin!

Franky Boy

Quote from: gijsie20 on November 15, 2024, 11:26:51Dat zijn inderdaad echt prachtige vissen Franklin!
Bedankt Gijs!
Als alles goed gaat, zijn er in de toekomst nog meer mooie vissoorten in het OVM te vangen en te bewonderen...

gijsie20

Voor mij inmiddels al weer een paar jaar geleden dat ik er heb gevist, is 2 uur rijden, en binnen die tijd sta ik ook in het buitenland op stromend water wat toch mijn voorkeur heeft. Maar leuk om te volgen, en wellicht weer eens een dagje plannen zo in de winter.

Franky Boy

Uitzetting van bronforellen en zalm(pjes) in Oostvoornse Meer
Op woensdag 13 november hebben uitzettingen van zalmsmolts en bronforellen (Bachsaiblingen) in het Oostvoornse Meer plaatsgevonden.

Voor het eerst sinds 2014 zijn er weer jonge zalmpjes (15 tot 25 cm lang) in het Oostvoornse Meer uitgezet. De uitzetting moet als een experiment worden gezien om te kijken hoe kleine zalmsmolts in dit brakke water met veel grote forellen en aalscholvers overleven. Deze smolts zijn veel sterker dan die in 2014 werden uitgezet. Door beter voer en 'training' met een hogere zwemsnelheid in de kwekerij, hoopt de kweker van Der Atlantische Lachs dat deze smolts beter zullen overleven dan die in 2014 in het OVM waren uitgezet.
Tijdens de uitzetting op 13 november bleek al dat deze visjes in een bijzonder goede conditie verkeerden, waardoor het erg moeilijk was om ze goed op de foto te krijgen. Ze zwommen ook bijzonder snel van de uitzettingsplaats weg.
Naar het zich laat aanzien zullen de kleinste smolts einde volgend jaar al de 30 centimeter passeren en de grootste moeten dan over de 40 centimeter zijn. Als ze in het Oostvoornse Meer overleven tenminste...
In een volgende posting zal worden duidelijk gemaakt hoe de zalmen van de forellen te onderscheiden zijn. In het begin zullen de 'smolts' nog vaak met haringen worden verward. Belangrijk kenmerk is dat ze dat kleine vetvinnetje hebben en haringen niet.
Er werd 115 kilogram zalmsmolts uitgezet, wat ongeveer neerkomt op circa 1200 zalmpjes.

Bronforellen
Op 13 november werden er ook weer bronforellen in het Oostvoornse Meer uitgezet. De bronforel (Salvelinus fontinalis) komt oorspronkelijk uit het Oosten van Noord-Amerika en heet daar brook trout. De soort is nauw verwant met de beekridder oftewel Arctic char, waarmee hij vaak wordt verward.
In maart vond een relatief kleine proefuitzetting van 100 kilogram bronforellen plaats. Daarvan werden er na de uitzetting erg veel gevangen, maar veel boeiender was dat deze 'koudwatervissen' ook na de zomer nog werden gemeld.
Dat was voor Sportvisserij Zuidwest Nederland aanleiding om in de winter een grotere hoeveelheid bronforellen uit te zetten.
De uitgezette bronforellen waren tussen de 25 en 40 centimeter lang.

Melden
Op het online vangstenformulier was nog steeds gelegenheid om gevangen Atlantische zalmen te melden. Dat formulier behoefde door deze nieuwe uitzet van zalmpjes dus niet te worden gewijzigd.
Bronforellen moeten op het formulier als 'Saibling' worden gemeld.

Foto's van de uitzettingen van Marius van Kampen en Wim Kruining.

Zalmpjes1.jpgIMG_3914JPG.jpgRing1.jpgIMG_3916JPG.jpgBronforel1.jpgIMG_3920JPG.jpgIMG_3927JPG.jpg

Dorski

Wat een prachtige vissen weer. Bedankt voor het delen Franklin.

Menno_siemensma

ik hoop dat ze de zwarte dood lang genoeg ontlopen tot ze groot genoeg zijn...
Fishing is like a box of chocolates, you never know what you gonna get.

Franky Boy

#60
Quote from: Menno_siemensma on November 21, 2024, 18:21:09ik hoop dat ze de zwarte dood lang genoeg ontlopen tot ze groot genoeg zijn...
Gelukkig hebben de haringen zich na het rampjaar 2022 weer heel snel hersteld.
Er zijn momenteel een paar gigantische scholen haring in het Oostvoornse Meer.
Die haringen hebben voor een effectieve afleiding van de aalscholvers gezorgd, waardoor de in het voorjaar vrij klein uitgezette beekforellen en regenbogen dit jaar goed hebben overleefd en met weinig verliezen zijn geconfronteerd.
Ook heb ik dit jaar en vorig jaar geen meldingen gehad van forellen met diepe krassen en andere verwondingen.
In het verleden was dat wel anders!
In sommige jaren vertoonde circa een vijfde van de beekforellen herstelde wonden die door aalscholvers waren veroorzaakt. Dat de regenbogen die wonden minder vertoonden, was geen goed teken. Die bleken een veel gemakkelijker prooi voor de aalscholvers en veel zullen in de magen van aalscholvers zijn verdwenen!
Dat was in 2023 en dit jaar gelukkig anders.
De aalscholvers namen niet de moeite om achter die paar forellen aan te gaan, maar richtten zich hoofdzakelijk op de tienduizenden haringen!
Dat deden ook de grote roofforellen.
Bellyboaters namen soms op 20 meter diepte enorme scholen haring op hun fishfinders waar, omringd door grote vissen van (geschat) meer dan 80 centimeter lengte! Door de grote diepte onbereikbaar voor vlieg of kunstaas...
Die grote roofforellen zijn momenteel een veel groter gevaar voor kleine uitgezette vissen dan de aalscholvers.
Na de uitzetting van de relatief kleine beekforellen en regenboogforellen in maart en april werden de grote forellen opeens opvallend actief!
We gaan het zien of deze relatief kleine zalmpjes aan die grote forellen kunnen ontsnappen.